×
 

Hoppa till innehållet

Välj skola

Tack vare det fria skolvalet kan du och ditt barn välja den skola som passar bäst för er.

Fria skolvalet

Det fria skolvalet gör det möjligt för er att välja bland både fristående och kommunala skolor. Det är helt upp till dig och ditt barn att välja den skola som är bäst för er. Det går också bra att söka till en skola som inte ligger i samma kommun som ni bor i. 

Inga avgifter

Varken fristående eller kommunala skolor får ta ut några avgifter för utbildningen. Innovitaskolan finansieras av skolpengen. Skolpengen är ett belopp som beslutas av respektive kommun.

Att välja skola 

Bara du och ditt barn vet om Innovitaskolan är rätt för er. Ett tips är att fundera på vad som motiverar ditt barn och vad du tycker är viktigt för hens fortsatta utveckling. Om ni vill lära känna vår skola är ni alltid välkomna att kontakta oss så berättar vi mer. Vi kan också boka in ett besök ifall ni vill uppleva våra lokaler och träffa våra lärare på plats. 

Elev på Innovitaskolan visar ett uppslag i en lärobok för sin klasskamrat.
En tjej står framme vid tavlan och presenterar något för sina klasskompisar.

Antagningsprocessen

Du fyller i olika ansökningsformulär beroende på om du vill söka till förskola eller grundskola.

Om skolan du vill söka till antar via kommunen ansöker du istället via kommunens egen antagningstjänst som vanligtvis är öppen i ungefär en månad. Du kan när som helst ställa dig i kö via skolans ansökningsformulär. Din köplats räknas från det datum din ansökan registrerats.

Efter att du gjort en köanmälan får du ett antagningsbesked där du får reda på om du blivit erbjuden en plats hos oss. Kom ihåg att du måste tacka ja för att få platsen. Får du erbjudande om flera platser väljer du den skola som passar er bäst och tackar nej till övriga platser. 

Kontakta gärna skolan ifall du har frågor angående antagningsprocessen.

Vanliga frågor om det fria skolvalet

Om du inte hittar svar på dina frågor här är du alltid välkommen att kontakta oss på skolan så hjälper vi dig.

  • Nej, det kostar ingenting.

  • En kommunal skola drivs av kommunen men en friskola har en annan huvudman (ägare) än kommunen. Friskolor är, liksom kommunala skolor, öppna och kostnadsfria för alla.

  • Du söker antingen genom att fylla i skolans egna formulär eller via kommunens hemsida. Gå in på den skola du vill söka till och klicka på Antagningsprocess så ser du vad som gäller för just den skola som du är intresserad av.

Om det fria skolvalet

Att välja skola är en rättighet och möjlighet som har funnits i Sverige sedan friskolereformen infördes 1992. Det innebär att du kan välja vilken friskola eller kommunal skola du vill att ditt barn ska gå på. 

Se filmen om det fria skolvalet för att få reda på mer om vad det innebär. Filmen är drygt 2,5 minuter. 

Ställ ditt barn i kö till oss

Vad roligt att du vill ställa ditt barn i kö till Innovitaskolan!
Klicka dig vidare till vår köanmälningssida på knappen nedan.