Högsta betyg till Innovitaskolan Rudans skolkök

På Innovitaskolan Rudan får 1200 barn och elever god, näringsrik och hållbar mat som är lagad från grunden. Nu har skolan fått högsta betyg i ”Tävlingen för Sveriges offentliga måltider”. Tre stjärnor delas ut till ett fåtal skolkök som har en extraordinär hög och jämn kvalitet på måltiderna.

Fyra elever på Innovitaskolan äter skolmat tillsammans.

Det är inte första gången som Innovitaskolan Rudans måltider uppmärksammas. År 2021 fick de pris som årets klimatkök och året därpå som årets hållbara offentliga restaurang.

I utmärkelsen från Sveriges offentliga måltider står det att Innovitaskolan Rudan har det ”…imponerande rent och fräscht i matsalen, med tanke på storleken och antalet gäster som äter här varje dag. Här tänker man på allt; hållbarhet, kvalitet på råvarorna, kommunikation med matgästerna och självklart – att maten är tillagad från grunden”. Stefan Wannström har arbetat på Innovitaskolan Rudan i fyra år. Innan dess arbetade han i restaurangbranschen.

— Jag sadlade om när jag fick barn, och har inte ångrat mig en sekund. Jag ser att jag och mitt team gör skillnad på riktigt. Oavsett vilken typ av mat man får hemma så kan vi stolt säga att vi ser till så att barnen och eleverna får minst ett mål mat som är lagat från grunden varje dag, säger han.

De lagar hållbar mat från grunden till 1200 barn och elever

Stefan Wannström poängterar att hans kollegor är ett sammansvetsat gäng som brinner för att laga hållbar mat från grunden. De lägger mycket tid och energi på att ta tillvara på alla delar av råvarorna, och de är restriktiva med klimattjuvar som nötkött.

— Vi använder 100 % av det vi köper in. Det är både hållbart och ekonomiskt. Om vi köper in kycklinglårfilé använder vi filén, vi gör fond av vätskan som blir över när vi bakar av kycklingen, vi tar tillvara på fettet och använder det till färsrätter, och fonden använder vi till sås, säger han. 

Skolan har också ett samarbete med en stor matbutik i Haninge. Tre gånger i veckan får de frukt och grönsaker som ratas av kunder i butik.

— Det kan handla om ett nät med apelsiner där en apelsin blivit dålig. Då måste affären kassera hela nätet. Vi vet aldrig vad vi får i leveranserna och det blir ett sätt för oss i köket att använda vår kreativitet och utmana oss själva. Vad gör man till exempel om man får 20 backar med jordgubbar? säger han.

Eleverna är nyfikna på hur man lagar hållbar mat

Stefan och hans köksteam lagar mat till barn och elever från förskola till årskurs 9. De väger inte bara matsvinnet på skolan, utan också vad barnen faktiskt äter. De kan se att barnen äter mer och mer.

— Om man är uppvuxen på halvfabrikat kan det vara en omställning när man börjar få mat lagad från grunden varje dag. Många barn kände inte igen maten i början. Köttbullarna som vi gör ser inte exakt likadana ut, men det gör de fabrikstillverkade. Det var en process att vänja eleverna vid den ”nya” maten, säger han.

Att maten både ska vara god, näringsrik och hållbar är viktigt för Stefan Wannström och hans team. Under temat ”matresan” har eleverna fått välja ett land som de fördjupar sig inom och kommit med förslag på maträtter från landet. Sedan har de tillsammans hjälpts åt att få maträtten mer klimatsmart.

— Man märker att eleverna är nyfikna, de reflekterar och intresserar sig kring vad som är hållbar mat. Vi får många frågor om hur man kan göra olika maträtter mer hållbara, säger han.

"Alla i köket gör det lilla extra varje dag"

Stefan tror att de fått utmärkelsen på grund av hans starka team och deras driv i köket.

— Alla som arbetar här gör det lilla extra varje dag. Vi är villiga att göra det som krävs när det kommer till förberedelser och planering, att ta hand om allt som blir över och skapa nytt av det. Vi ser en stolthet i att allt görs från grunden. Även om det kan kännas lite motigt att göra potatisbullar till 1200 personer, så är det något som barnen önskar och då gör vi det från grunden, säger han. 

Anna Blomqvist är måltidsutvecklare och arbetar för att alla AcadeMedias skolkök ska hålla hög kvalitet. Hon berättar att Innovitaskolan Rudan sedan start har haft en hög ambition både när det gäller utbud, presentation och hållbarhet.

— Barnen och eleverna på skolan får både ta del av svenska klassiker och exotiska smaker, allt lagat från grunden på fina råvaror och av smaksäkra och yrkesstolta kockar. Att matkonsten och hantverket ligger köket så varmt om hjärtat tror jag är en starkt bidragande faktor till Rudans framgångar, säger hon.

Om Sveriges offentliga måltider

Sveriges offentliga måltider hette tidigare White Guide Junior och White Guide Senior. Köken bedöms utifrån helheten, där allt ifrån mat, måltidsmiljö, bemötande, dialog och hållbarhet vägs in. Efter oanmälda besök från juryn tilldelas köken en, två eller tre stjärnor