Kreativitet som skapar läslust

Hos oss på Innovitaskolan är läsning en central del i undervisningen. Genom att kombinera traditionella metoder med digitala verktyg får eleverna möjlighet att utforska och skapa på nya sätt. Här delar Innovitaskolorna i Helsingborg, Norrtälje och Vendelsö med sig av hur de på ett kreativt sätt arbetar med läsning och digitala verktyg i undervisningen.

AI-genererade bilder på Innovitaskolan Helsingborg

På Innovitaskolan Helsingborg har eleverna ett årligt sagoprojekt där de skriver och illustrerar sagor. Förra året fick två klasser i årskurs 7 testa på en ny och spännande utmaning – att skapa AI-genererade bilder till sina berättelser. Det var första gången eleverna arbetade med AI och för många var det en helt ny erfarenhet att generera bilder.

– Eleverna började med att reflektera över hur de ville att bilderna skulle se ut och fick sedan öva på att formulera effektiva prompter. Till en början var promptarna korta, vilket ledde till att bilderna inte stämde överens med deras vision, men efter att ha testat att prompta några gånger och instruera AI om hur bilderna skulle se ut blev det allt häftigare resultat, säger Rebecca Braun, förstelärare på Innovitaskolan Helsingborg.

När sagorna var klara fick eleverna åka ut till förskolor i kommunen. De fick läsa sina sagor högt och visa bilderna som de skapat.  Det gav eleverna en insikt i hur viktigt det är att anpassa sin text till mottagaren, vilket ledde till att de reflekterade över ordval, svårighetsgrad och att inte göra sagan allt för skrämmande.

– Genom att integrera digitalisering i vår dagliga undervisning kan vi nå och engagera fler elever, även de som vanligtvis inte tycker att sådana aktiviteter är särskilt intressanta. Eleverna gav väldigt positiv feedback och tyckte att det var både spännande och roligt, säger Rebecca Braun.

Närbild på ett bokuppslag.

Författarplanscher på Innovitaskolan Norrtälje

Under hösten har eleverna i årskurs 3 på Innovitaskolan Norrtälje arbetat med beskrivande faktatexter och i samband med det fått en inblick i författaryrket. I projektet undersökte eleverna författaren bakom sin favoritbok, skrev en faktatext om dem och skapade sedan en informativ plansch. Med hjälp av webbsidan Barnens bibliotek letade eleverna upp fakta om författarna och sammanfattade det för att slutligen skriva de beskrivande faktatexterna.

– Vi ser att arbetet har ökat elevernas intresse och förståelse för både författare och illustratörer. De har också blivit mer intresserade av att läsa och prata om böcker. Eleverna tipsar om nya böcker och läser böcker som de inte valt tidigare, säger Johanna Lundgren, grundskollärare på Innovitaskolan Norrtälje.

Syftet med projektet var att hjälpa eleverna att förstå hur man söker och använder fakta på ett trovärdigt sätt, samtidigt som de tränade på att läsa, skriva och tala. Ett ytterligare mål var att öka läsintresset och i slutändan även elevernas läsförmåga.

Elev på Innovitaskolan håller upp en plansch om författaren Martin Olczak.

Bokbytardag på Innovitaskolan Vendelsö

Tre gånger per år anordnar Innovitaskolan Vendelsö en bokbytardag i skolbiblioteket. På bokbytardagen får varje elev ta med sig 1–3 böcker hemifrån för att byta mot lika många nya. Böckerna är uppdukade på bord och sorterade efter ålder. En del av eleverna väljer att ta en bok som de ska ge eller läsa för ett yngre syskon.

– Syftet med bokbytardagen är att det ska vara en läsfrämjande aktivitet som uppmuntrar till mer läsning hemma. En ytterligare aspekt är miljön då vi återanvänder böcker i stället för att köpa nytt, säger Johanna Martin, speciallärare på Innovitaskolan Vendelsö.

Det är många elever som väljer att delta i bokbytardagen, och det är framför allt skönlitteratur som lämnas in. Johanna Martin berättar att både elever och vårdnadshavare visar stort engagemang för de läsfrämjande aktiviteterna som skolan anordnar. Skolbiblioteket är välbesökt och de aktiviteter som erbjuds lockar ofta många deltagare.