Åsa berättar om förskolan
Åsa Broander har länge arbetat inom förskolan, både som förskollärare och som rektor för förskolan. Nu jobbar hon som kvalitetsutvecklare för förskolan på en central nivå där hon stödjer rektorer, verksamheter och skolchefer på olika sätt. I denna intervju berättar Åsa mer om vad det innebär för barnen att gå på vår förskola.
Vill du berätta om din roll inom Innovitaskolan?
- Min roll som kvalitetsutvecklare inom förskolan innebär bland annat att ge stöd i både operativa och strategiska insatser som säkerställer att vi följer lagkrav och erbjuder en utbildning i förskolan med hög kvalitet.
Vad innebär det att gå på en förskola inom Innovitaskolan?
- Förskoleverksamheten inom Innovitaskolan kallas för "integrerad förskola". Det innebär att man kan gå på samma skolenhet från förskola, förskoleklass, skola och fritidshem hela vägen upp till årskurs 3, 6 eller 9 beroende på hur stor skolan är. Genom att vara på samma skolenhet under flera år ger vi både kontinuitet och trygghet för barn och vårdnadshavare. Det finns tydliga rutiner och ett etablerat samarbete mellan personalen i de olika skolformerna som underlättar för barnen vid övergångar från till exempel förskola till förskoleklass. Det säkerställer ett bra mottagande och en bra progression i barnens utveckling och lärande.
- Vi har också kollegiala utbyten mellan personalen i de olika skolformerna. Till exempel kan förskolan och grundskolan samverka kring språkutveckling och med hjälp av lärarna i grundskolan kan vi i förskolan få idéer om arbetssätt som vi också kan använda för att eleverna sedan ska lyckas i ämnet svenska. På så sätt har vi goda förutsättningar att arbeta med så kallade tidiga insatser.
Hur kan lärandet se ut i förskolan?
- Utbildningen i förskolan ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Inom Innovitaskolan delas därför barnen upp i mindre grupper och får göra en variation av olika aktiviteter, vilket ger dem större möjlighet för utveckling och lärande. Mindre grupper gör att barnen blir sedda och lär sig tillsammans med varandra i meningsfulla sammanhang. Hos oss får barnen både ta del av aktiviteter inomhus och utomhus och genom det pedagogiska konceptet Balance erbjuder vi en bra balans mellan vila och lek.
- Barnen på våra förskolor möts av ett utforskande arbetssätt där vi utgår från det barnen tycker är intressant. Vi tror att det skapar mening och lust inför att lära och utvecklas tillsammans med andra. Förskolan synliggör och uppmärksammar även saker som barnen möter i sin omgivning och närmiljö, områden som kan vara intressant och spännande för dem att fördjupa sig inom och utforska tillsammans. På så sätt utvecklar de både sina förmågor och sin förståelse. Våra två pedagogiska koncept Explore och Innovate ger oss verktyg att jobba än mer utforskande och kreativt redan på förskolan.
Hur jobbar förskolan med Innovita Skills?
- Hos oss är de pedagogiska lärmiljöerna en viktig grund för barnens utveckling och lärande. De är uppbyggda för att ge barnen bästa möjliga förutsättningar för lek, utforskande och kreativitet. Med utgångspunkt i barnens intresse, behov och det utforskande arbete som pågår skapar pedagoger och barn tillsammans lärmiljöer och med en variation av material och aktiviteter. Inom Innovitaskolan utgår vi från EU:s åtta nyckelkompetenser och våra lärmiljöer präglas av dessa. Miljöerna ska skapa förutsättningar för barnen att utveckla förståelse och förmågor kopplade till vårt pedagogiska koncept Innovita Skills.
Vad är dina bästa tips kring hur man som vårdnadshavare bör tänka då man söker förskola?
1) Bemötande
- Om jag skulle välja en förskola till mitt barn idag så skulle jag välja utifrån det bemötande jag får när jag kliver in på förskolan, både i mötet med personalen och det visuella. I mötet med personalen vill jag bli sedd och känna mig välkomnad. I mötet med det visuella vill jag se att det är städat, rent och strukturerat.
2) Lärmiljö och material
- Det är också viktigt att lärmiljön är tydlig, inspirerande och tillgänglig. Med tydlig menar jag att det ska framgå för mig vad mitt barn kan göra på just den här platsen? Att materialet inte endast består av färdiga leksaker utan att det finns mycket material för kreativitet och fantasi. Att miljön är inspirerande och skapar lust till lärande. Och slutligen att materialet är tillgängligt för barnen, att de kan agera självständigt och använda materialet på egen hand.
3) Kommunikation
- Det är också viktigt att man som vårdnadshavare får information om hur ens barn har haft det under dagarna på förskolan. Vilka aktiviteter har hen deltagit i och hur har barnet upplevt aktiviteten? Det är viktigt för att jag som vårdnadshavare ska veta att mitt barn har blivit sedd samt att jag kan prata med mitt barn på vägen hem om vad som hänt under dagen. Därför behöver det finnas en rutin för hur förskolan samverkar och kommunicerar med vårdnadshavare både dagligen och vid andra tillfällen under läsåret.
Här finns vi
Se vilken Innovitaskola som ligger närmast dig. Klicka på den skola som du vill läsa mer om.